Whatsapp

مشاوره رایگان

معرق

معرق و انواع معرق کاری

فهرست

همه چیز درباره معرق

همه افراد در هر سنی، از مشاهده آثار هنری به وجد می آیند. هنر، راهی برای تزئین، زیبا سازی و خلق طراحی های گوناگون محیط است. هنرهای ایرانی بسیار اصیل بوده و از قدمتی طولانی برخوردارند. در میان این کلکسیون از هنر، معرق کاری جز روش های سرآمد تلقی می شود. این هنر کهن و دیرینه در آثار به جای مانده از روزگاران قدیم، به وفور دیده می شود. تا چه اندازه با این روش هنری آشنایی دارید؟؟ در آن از چه موادی استفاده می شود؟؟ اصلا وسائل معرق کاری شده را تا به حال از نزدیک لمس کرده اید؟ در این جا همه چیز درباره معرق گفته خواهد شد.

معرق چیست؟؟

در ابتدا بایستی معنای لغوی واژه معرق را بشکافیم. این کلمه در اصطلاح به معنای  هر چیزی است که رگه دار باشد. در این جا منظور قرار گیری رگه هایی از قطعات برجسته در یک طرح می باشد. برای این کار قطعات و تکه های بسیار کوچک چوب، پارچه و یا فلز کنار هم قرار می گیرند. البته این قرار گیری به صورت تصادفی صورت نمی گیرد. بلکه از قبل طرح زده می شود. سپس برای تکمیل و پر کردن این طرح از تکه های ریز گفته شده استفاد می گردد. به نوعی مشابه یک پازل است که دارای طرحی کاملا مشخص می باشد. در این جا قطعات مثل یک پازل در کنار هم قرار می گیرند. زیبایی نهایی بسیار چشم گیر است.

هنر معرق کاری

قدمت معرق کاری

هنر معرق کاری تاریخچه ای بسیار دیرینه دارد. می توان نمونه هایی از این هنر را که مربوط به دوران ایلخانیان و مغول است را پیدا نمود. پس از آن با افول و نزول زیادی همراه بود. در اوایل فقط نقوش اسلیمی کار می شد. اما با سفر هنرمندان به کشورهای اروپایی، طرح های مختلف انسان، حیوان و ابزار زده شد. معرق کاری در این دوران ها هم روی کاشی و هم چوب زده می شد. در سال ۱۳۰۹، در کشورمان، آموزش این هنر به هنرجویان آغاز شد. در گذر زمان، این هنر با تغییر و تحول و پیشرفت همراه شد. این روش هنری در شهرهای بزرگ و صاحب نام اصفهان، یزد و تبریز رواج زیادی داشته است.

مواد اولیه

برای معرق کاری به دو متریال اصلی نیازمندیم. یکی شامل ماده ای است که قطعات و تکه ها از آن ساخته می شوند. دیگری شامل زمینه ای است که این قطعات روی آن نصب می شوند.

ابزار مورد نیاز معرق کاری

  • ماده اصلی

در این هنر از مواد مختلفی هم چون کاشی، چوب، فلز، پارچه و … استفاده می کنند. کار روی کاشی و چوب دو روش معروف و قدیمی آن می باشد. البته امروزه کار روی چوب رواج بیشتری دارد.  چوب هایی که برگزیده می شوند از فیلترهای گوناگونی می گذرند. رنگ، سختی، سلامت و نقش آن ها مورد بررسی قرار می گیرد. این موارد معمولا با توجه به کار انتخابی و محصول نهایی گزینش می شوند. بیماری های چوب گاهی دردسر ساز شده و گاهی می توانند زیبایی خلق کنند. ببینید می خواهید چه چیزی درست کنید. عناب، سنجد، گردو، نارنج، توت، افرا، ممرز و چنار چندین چوب مناسب برای این هنر هستند.

  • زمینه کار

سطحی که روی آن تکه هایی از جنس چوب یا ماده دیگری چسبانده می شود، زمینه کار است. این زمینه از دو نوع ماده چوب یا پلی استر می تواند باشد. هر کدام باشد فرقی ندارد. می تواند هم جهت مصارف تزئینی و هم برای ساخت وسیله ای کاربردی استفاده شود.

  • ضخامت قطعات

یادتان باشد ضخامت چوب مورد استفاده خیلی مهم است. این متریال با ضخامت ۲  تا ۳  سانتی متر استفاده می شود. توسط اره فلکه می توان چوب را با ضخامت های دلخواه جدا نمود. ضمن این که حتما از چوب خشک شده استفاده کنید. چنان چه رطوبت دارد بعد از اتمام کار آن را در جایی مناسب جهت خشک شدن قرار دهید.

کاربرد معرق

معرق یک هنر تزئینی بوده که برای چیدمان و طراحی دکوراسیون نیز استفاده می شود. انواع و اقسام وسائل می توانند مزین به این هنر قدیمی بشوند. صندلی، میز، بوفه و کمد با کمک آن دارای زیبایی خاصی می شود. تابلوهایی خارق العاده جهت طراحی دکوراسیون خلق می شوند. اصلا چرا راه دوری برویم. می توان برای نوسازی و فضا سازی به بهترین شکل آن ها را استفاده نمود.

حالا دیگر چیزهای زیادی در رابطه با معرق کاری می دانید. تنوع مواد اولیه و امکان خلق طرح های گوناگون، سبب تفاوت های زیادی شده است. می توانید از این هنر زیبا در نقاط مختلفی از خانه خود استفاده نمایید.

۴.۵/۵ - (۸ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن محصولاتی که دنبال آن هستید تایپ کنید.