Whatsapp

مشاوره رایگان

رنگ چوب

رنگ چوب

فهرست

رنگ چوب : تفاوت نیم پلی استر و تمام پلی استر

رنگ های پلی استر هرچند شفاف و روشن هستند ولی یکی از پرکاربرد ترین  موادی هستند که در وحله اول برای رنگ آمیزی و جلای سطوح چوبی مصرف می شوند. رنگ زرین پلی استر در واقع نام نوعی از الیاف است که در زبان فارسی به آن زرین پلی استر گفته می شود. ویژگی و خاصیت انواع رنگ های پلی استر شفاف بودن آن ها می باشد که برای محافظت از سطح چوب به صورت یک لایه نازک پوشش دهنده استفاده می شود.‌ تا از اکسید شدن سطح چوب در اثر قرار گرفتن در مجاورت مستقیم با هوا، حمله قارچ ها و باکتری ها یا انواع آفات چوب جلوگیری کنند. همچنین تمیز کردن سطح چوب پلی استر شده راحت تر بوده و سطح چوب را در مقابل اثر ضربه های جزیی خارجی و سایش مقاوم می کند.

مکمل رنگ پلی استر چیست و چه نقشی ایفا می کند؟

رنگ های پلی استر را به تنهایی نمی توان استفاده کرد چون دیر خشک شده و حالت چسبندگی و ژله ای آن ها ممکن است تا مدت طولانی باقی بماند و باعث پایین آمدن کیفیت کار شود. به همین خاطر از  مکمل های تثبیت کننده رنگ پلی استر یا همان هاردنر استفاده می شود. هاردنرها در بازار به دو شکل پودری و مایع یافت می شوند. هاردنر ها معمولا بوی تند و زننده ای دارند که اگر در زمان استفاده محل کار سیستم تهویه هوا نداشته باشد ممکن است برای کاربر مشکل ساز شود.

استفاده از هاردنر و میزان ترکیب آن با پلی استر بستگی به نوع چوب و سطح مورد استفاده دارد. کم و زیاد کردن این ماده می تواند در سرعت خشک شدن پلی استر بسیار موثر باشد. پس میزان استفاده از این ماده بسته به نظر نقاش و نوع لوازم چوبی ممکن است متفاوت باشد در حقیقت هاردنر نقش کاتالیزور را در واکنش های شیمیایی بازی می کند.

 

رنگ پلی استر

انواع رنگ های پلی استر

رنگ های پلی استر  خود به دو دسته نیم پلی استر و تمام پلی استر تقسیم می شود.

۱-  رنگ چوب نیم پلی استر

این نوع رنگ از سه جزء اصلی تشکیل می شود که عبارتند از: ماده اصلی رنگ، حلال مثل اتیلن یا تینر و ماده سخت یا سفت کننده رنگ مثل سولفوریک اسید.

این نوع رنگ پس از استفاده نیاز به پولیش نداشته و مثل اکثر رنگ ها به دو صورت مات و براق در بازار موجود می باشد. نیم پلی استر یک نوع لاک پوشاننده است که شفاف بوده و به دو صورت رنگ عسلی و یا بی رنگ موجود می باشد. از این نوع رنگ به عنوان پوشش پایانی سطوح سازه های چوبی در زمان نقاشی استفاده می شود. برای کار و استفاده از این رنگ باید رنگ نیم پلی استر و هاردنر با هم استفاده شود تا واکنش شیمیایی مناسب برای سفت شدن  بصورت متقابل موجود باشد. امروزه مصرف نیم پلی استر در صنایع چوب به مراتب بیشتر از سایر رنگ های سلولزی و فوری می باشد.

ماده اصلی نیم پلی استر معمولا از روغن نارگیل یا روغن سویا تشکیل می شود. نیم پلی استری که از روغن نارگیل ساخته می شود کاملا بی رنگ و سفید است ولی نیم پلی استر ساخته شده از روغن سویا رنگ عسلی دارد. در مجموع کیفیت رنگ ساخته شده از روغن نارگیل هرچند گرانتر تمام می شود ولی از کیفیت رنگ ساخته شده با روغن سویا بیشتر است.

معمولا ۵۰ درصد ماده تشکیل دهنده نیم پلی استر از اوره فرمالدئید تشکیل می شود که می تواند برای هر جانداری خطرناک باشد. نیم پلی استر را می توان با قلمو، غلتک و پیستوله اجرا کرد که کیفیت کار با پیستوله به مراتب بهتر از روش های دیگر می باشد.

رنگ چوب نیم پلی استر

۲-  رنگ چوب تمام پلی استر

رنگ تمام پولیستر از دو ماده اصلی رنگ و هادنر تشکیل می شود و ماده حلال و رقیق کننده ندارد. این نوع رنگ پلی استر کاملا شفاف و بی رنگ بوده و زیبایی چوب را چند برابر می کند. رنگ تمام پلی استر خود به دو دسته تمام پلی استر ایستاده و تمام پلی استر پلیشی تقسیم می شود.

پلی استر ایستاده نوعی پوشش و لایه شیشه ای شکل می باشد که در پایان کار نقاشی چوب روی آن پاشیده می شود‌.  از خواص و ویژگی های این رنگ، سطح شیشه ای و صیقلی آن است که باعث می شود سطح پوشش داده شده دیگر نیاز به پولیش کشی مجدد نداشته باشد. برای دست پیدا کردن به ترکیب تمام پلی استر ایستاده باید از ترکیب تمام پلی استر و هاردنر و کبالت استفاده شود. منتهی باید به این نکته توجه شود که این نوع تمام پلی استر نیاز به تینر ندارد.

اما در شرایط خاص از تینر هم می توان استفاده کرد. از آنجا که تمام پلی استر ها از غلظت بالایی برخوردار می باشند و برای پاشیدن آن ها نیاز به مهارت و تجربه کافی و ابزار مناسب برای انجام این کار می باشد مثلا برای این کار علاوه بر مهارت نیاز به پیستوله پاشیدن رنگ با‌ نازل ۲ می باشد که در صورت پایین بودن نازل پیستوله باید درصد غلظت رنگ به وسیله تینر پایین آورده شود تا امکان پاشیدن آن با پیستوله مثلا۱.۴ یا ۱.۶ فراهم شود. برای ساخت رنگ تمام پلی استر ابتدا باید جز اول و اصلی آن یعنی رزین با کبالت ترکیب شده و بخوبی بهم زده شود.

سپس جزء سوم یا هاردنر را به نسبت مناسب با آن ها ترکیب کرده و بخوبی به هم زده تا  مواد با هم مخلوط شود و در پایان محلول با استفاده از پیستوله مناسب که به پمپ باد متصل می شود به سطح چوب مورد نظر پاشیده می شود. نکته مهم در ترکیب مواد لازم برای درست کردن رنگ تمام پلی استر این است که نباید کبالت و هاردنر بطور مستقیم باهم ترکیب شوند چون ممکن است این کار باعث آتش سوزی و انفجار بشود.

تمام پلی استر نیاز به حلال ندارد و فقط با ترکیب همین مواد و بدون تینر می توان آن را آماده برای پاشیدن با پیستوله کرد. زمان خشک شدن تمام پلی استر بسیار سریع است. سطح لاک براق پلی استر حدود یک ساعت طول می کشد که خشک شود و پس از هشت ساعت بطور کامل و اساسی خشک می شود.

نکته مهم در استفاده از هاردنر درنگ کاری پلی استر این است که اگر اعتدال در استفاده ار هاردنر یا سفت کنند رنگ رعایت نشود ممکن است مصرف زیاد آن باعث ترک خوردن سطح پلی استر و در صورت استفاده کمتر باعث دیر خشک شدن سطح کار شود که در هر دو مورد باعث لطمه دیدن کار می شود. در مورد اندازه مصرف کبالت هم ممکن است باعث مشکل شود. در صورتی که بیش از اندازه کبالت استفاده شود مخصوصا در مرحله دوم پلی استر رویه، ممکن است باعث مات و کدر شدن سطح کار شود. در صورتی که مقدار آن کمتر باشد ممکن است باعث دیر خشک شدن سطح کار شود.

لطفا به این محتوا امتیاز دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن محصولاتی که دنبال آن هستید تایپ کنید.